Spis treści:

  1. Przechowywanie pieczywa
  2. Przechowywanie warzyw i owoców
  3. Przechowywanie wędliny
  4. Przechowywanie nabiału
  5. Przechowywanie produktów sypkich

Marnowanie żywności jest problemem globalnym, ale nawet skupiając się na polskich gospodarstwach domowych, można zauważyć, jak bardzo jest on duży. W całym kraju co roku na śmietnik trafia około 9 mln ton żywności. Jeśli przeliczymy tę żywność na pieniądze, to jedna osoba miesięcznie wyrzuca 50 zł, czyli standardowa rodzina aż 200 zł. To tyle, ile wystarczy na dwa wyjścia do kina czy pięć dobrych książek. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, wędlinę, warzywa, owoce i jogurty, dlatego, że przegniły, wysuszyły się, spleśniały. Wiele jednak można zaoszczędzić, stosując odpowiednie pojemniki na żywność. Właściwe przechowywanie jedzenia wydłuża jego świeżość. 

Przechowywanie pieczywa

Najszybciej swój smak traci chleb pszenny na drożdżach, bo już po kilku godzinach na stole potrafi zrobić się czerstwy. Najdłużej świeżość zachowuje pieczywo z mąki żytniej, przygotowane na bazie zakwasu. To zresztą pieczywo najzdrowsze, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Jeśli jednak chcemy, by nie spleśniało albo nie wyschło, warto zaopatrzyć się w chlebak. Pojemnik na chleb może być drewniany, metalowy czy plastikowy, ważne, żeby stał w zacienionym, chłodnym miejscu. Przyda się także lniana ściereczka, w którą można owinąć bochenek chleba. Tak chronione pieczywo ani nie zawilgotnieje, ani nie wyschnie. Warto też pamiętać, by nigdy ciepłych bułek czy chleba nie wkładać do foliowego woreczka. Czerstwy chleb nadaje się do zmielenia na bułkę tartą. Jeśli widzimy, że kupiliśmy za dużo pieczywa, można je zamrozić. 

Przechowywanie warzyw i owoców

W każdej lodówce znajdują się duże pojemniki na żywność, do których trafiają wszystkie warzywa i owoce. Tymczasem wiele z nich nie nadaje się do przechowywania w zimnie. Z lodówki należy wyjąć pomidory i ogórki, które szybciej psują się właśnie w chłodzie. Warto natomiast kupić pleciony koszyk, ustawić go w zacienionym miejscu i tam włożyć tego typu warzywa. W lodówce nie przechowuje się ziemniaków i buraków, czosnku i cebuli. Warzywa korzeniowe należy włożyć do wiaderka albo specjalnego worka i schować w piwnicy lub w szafce. Czosnek z cebulą również dobrze zniosą przechowywanie w koszyku nawet na blacie w kuchni. Do lodówki można schować marchew, pietruszkę i seler, ale tylko na krótko. Jeśli zdecydujemy się kupić większą ilość takich warzyw, najlepiej w piwnicy zbić skrzynkę i warzywa przysypać piaskiem. 

Do lodówki włożyć należy owoce sezonowe: poziomki, jagody, truskawki, jeżyny, winogrona, ale i tak nie powinny one leżeć w niej dłużej niż 48 godzin. Do 4 dni w lodówkowym pojemniku na żywność mogą zostać gruszki, wiśnie, czereśnie, śliwki, ale należy je wyjąć z foliowego worka. 

Jeśli chodzi o takie owoce jak mango, arbuz, melon, ananasy i banany wystarczy suche i ciepłe miejsce. W temperaturze pokojowej należy przechowywać także cytrusy, poza kiwi, które może leżeć w lodówce. 

Przechowywanie wędliny

Bardzo często kupujemy wędlinę w sklepie w plastikowych opakowaniach albo owiniętą w folię. Tymczasem wędliny będą dłużej smacznie, gdy zostaną owinięte pergaminem. Polecamy także pojemniki próżniowe albo inne plastikowe pojemniki na żywność, które odcinają dopływ tlenu, zapobiegają rozwojowi bakterii i łatwo jest je umyć i wyparzyć, także w zmywarce. Nie wolno przechowywać wędlin w folii aluminiowej oraz w woreczkach. 

Przechowywanie nabiału

Nabiał zawsze należy przechowywać w lodówce. Nie tylko wspomniany już, często wyrzucany jogurt, ale także mleko, ser, masło, zwłaszcza po otwarciu. Nawet mleko UHT po otwarciu należy schować do lodówki i spożyć w ciągu 12 godzin. Idealną temperaturą będą +4 stopnie. Pamiętać też trzeba, że temperatura w lodówce zmienia się w zależności od tego, czy półka jest na dole, czy na górze. Środkowa część lodówki jest najlepszym miejscem dla nabiału. Najniższa półka nadaje się do przechowywania owoców i warzyw. Produkty otwarte należy umieścić na górnych półkach, a na drzwiach lodówki napoje w butelkach i produkty w słoikach.

Przechowywanie produktów sypkich

Co robimy najczęściej, gdy wracamy z zakupów z mąką, cukrem, makaronem, ryżem? Zwykle produkty takie trafiają do szafki w swoich oryginalnych opakowaniach i tak są przechowywane także po otwarciu. Tymczasem produkty sypkie, w szczególności kasze i mąka narażone są na atak ze strony moli spożywczych. To owady przypominające ćmy czy motyle, ale zupełnie niepozorne i łatwe do przeoczenia. Największe szkody wyrządzają larwy, na które można się natknąć w ryżu, mące, makaronie, w mleku w proszku, w orzechach czy suszonych owocach, są bardzo trudne do wytępienia, a gdy znajdziemy je w jednym opakowaniu jedzenia, całą zawartość szafki musimy wyrzucić do kosza. W Pepco nie brakuje jednak pojemników na żywność, służących do przechowywania suchych pokarmów. Mogą być plastikowe, metalowe lub szklane, ważne jednak, żeby miały szczelną pokrywę, która zapobiegnie atakom owadów. Niektóre pojemniki na żywność są tak estetyczne, że z powodzeniem mogą stać na blacie i zdobić kuchnię.