Organizacja kuchni i spiżarni – zadbaj o porządek w szafkach kuchennych
Spis treści:
Dobra organizacja w kuchni to podstawa nie tylko porządku, ale przede wszystkim ergonomicznej pracy podczas codziennego przygotowywania posiłków dla całej rodziny. O czym należy pamiętać przy organizacji kuchni?
Organizacja szafek w kuchni – praktyczny podział na strefy
Do podstawowych zasad organizacji kuchni należy dokładne rozplanowanie stref funkcjonalnych. Ich wielkość zależy od metrażu pomieszczenia, ale w każdej kuchni warto wydzielić strefy: przechowywania i przygotowywania żywności, gotowania i zmywania. Co powinno się w nich znajdować?
- Strefa zmywania: obejmuje szafkę ze zlewem i ewentualnie również zmywarkę. W szafce ze zlewem warto wygospodarować miejsce na kosz na śmieci oraz na podstawowe środki czystości. W szafce nad zlewem warto umieścić suszarkę do naczyń.
- Strefa gotowania: obejmuje kuchenkę wraz z przylegającymi do niej szafkami, a także piekarnik i inne sprzęty AGD do gotowania lub podgrzewania potraw. Aby organizacja kuchni i strefy gotowania była jak najbardziej praktyczna, warto przechowywać garnki i patelnie, blaszki i akcesoria do przyrządzania posiłków właśnie w obrębie tej strefy – na przykład w szafce pod płytą gazową lub indukcyjną.
- Strefa przechowywania i przygotowywania posiłków: to główna i zarazem największa strefa kuchenna. Obejmuje lodówkę, szafki oraz blat kuchenny. Warto przechowywać w niej najczęściej stosowane produkty spożywcze, a także przyprawy oraz akcesoria i naczynia służące przygotowywaniu posiłków (deski do krojenia, sztućce, talerze).
Dobra organizacja kuchni z podziałem na strefy funkcyjne to podstawa wygody w codziennym użytkowaniu tego pomieszczenia. Porządek w kuchni to bezproblemowe odnajdywanie potrzebnych przedmiotów i wygodne korzystanie z tego pomieszczenia.
Organizacja kuchni pomysły godne uwagi – zasada trójkąta kuchennego
Jednym z genialnych pomysłów na organizację kuchni, która będzie wygodna i ergonomiczna, jest zastosowanie w niej tak zwanego trójkąta roboczego. Każdy z jego wierzchołków to kluczowy element wyposażenia (lodówka, zlewozmywak i kuchenka). Zgodnie z zasadą trójkąta kuchennego, optymalne odległości pomiędzy tymi sprzętami powinny wynosić:
- między lodówką a zlewozmywakiem: 120–180 cm,
- między zlewozmywakiem a płytą grzejną: 120–180 cm,
- między lodówką a płytą grzejną: 120–250 cm.
Wybór i organizacja szuflad w kuchni
Dobra organizacja szuflad w kuchni umożliwi ergonomiczne korzystanie z kuchni oraz utrzymanie w niej porządku. Przechowywanie w kuchni ma jedną, ważną zasadę: ciężkie rzeczy trzyma się w dolnych szafkach, zaś lżejsze w górnych. Przechowywanie naczyń, akcesoriów i produktów spożywczych może być wygodne zarówno na półkach, jak i w szufladach – to kwestia odpowiedniej organizacji.
- Półki kuchenne – pomieszczą więcej przedmiotów niż szuflady, mogą być bardzo wytrzymałe na obciążenie. Warto wybrać je do szafek, w których przechowywane będą ciężkie i duże przedmioty (na przykład urządzenia AGD).
- Szuflady kuchenne – można wysunąć je na całą głębokość, by wyjąć rzeczy znajdujące się z tyłu bez konieczności wyciągania tego, co znajduje się z przodu. Mogą mieć różnorodną wysokość, jak i zróżnicowaną odporność na obciążenie.
Jeśli jednak zależy Ci na maksymalnym komforcie, do dolnych szafek wybieraj głównie lub wyłącznie szuflady. W niskich szufladach przechowuje się przyprawy, sztućce, różne drobiazgi oraz przydatne akcesoria do gotowania. Wysokie szuflady służą do trzymania w nich naczyń, garnków, a także akcesoriów do pieczenia oraz produktów spożywczych.
Sposoby na praktyczne wykorzystanie szuflad kuchennych
Sam fakt posiadania w kuchennych szafkach szuflad to za mało, by mówić o dobrej organizacji kuchni. Kluczowe jest ich odpowiednie zagospodarowanie. Sprawdź poniższe genialne pomysły – organizacja szafek w kuchni z szufladami:
- Zastosuj wyściółkę – do każdej szuflady kuchennej warto kupić miękką wyściółkę pod naczynia, kubki i zestawy obiadowe. Kuchnia ma być funkcjonalna, dlatego nie obejdzie się bez kupienia do niej podstawowych akcesoriów do szuflad, takich jak wkłady i separatory do sztućców.
- Kup separatory, przegródki i inne akcesoria ułatwiające przechowywanie – nie tylko ułatwią Ci one posegregowanie przedmiotów, ale też zabezpieczą je przed niekontrolowanym przesuwaniem się po szufladzie. Wszystkie niezbędne akcesoria znajdziesz w naszych sklepach Pepco.
- Produkty spożywcze przechowuj w koszykach lub pudełkach – nie będą się przewracały, a przy okazji łatwiej utrzymasz porządek w kuchni. Jeśli dojdzie do rozsypania się kawy, herbaty albo do wycieku oliwy, produkty te nie zabrudzą od razu wnętrza szuflady, ale zatrzymają się na pudełku lub koszu.
Pomysły na porządek w kuchni
Dobra organizacja pracy w kuchni jest podstawą sprawnego korzystania ze sprzętów AGD, ponieważ wszystko mamy na wyciągnięcie ręki. Na kuchennym blacie powinny znajdować się tylko najpotrzebniejsze rzeczy, takie jak czajnik, bloczek z nożami czy też pojemniczek z przyprawami. Ponadto mile widziane są kosze lub szklane patery, na których będą znajdować świeże owoce.
Porządek w szafkach kuchennych i organizacja spiżarni
Bez względu na to, czy dysponujesz oddzielną spiżarnią, czy też produkty spożywcze przechowujesz w kuchni, produkty sypkie trzymaj w specjalnych szklanych pojemnikach do przechowywania żywności. Dzięki szczelnym przykrywkom można w nich trzymać mąki, kasze, makarony, ryż, kawę czy herbatę bez obawy, że dostana się do nich mole spożywcze.
W Pepco możesz kupić przezroczyste lub kolorowe pojemniki na żywność i napoje, dzięki czemu pod ręką będziesz mieć swoje ulubione produkty. W naszych sklepach znajdziesz metalowe puszki z inspirującymi napisami oraz liczne słoiki i słoiczki, w których możesz trzymać swoje ulubione przekąski i słodycze.
Dlaczego warto kupować w Pepco?